Woningruil
Er zijn verschillende situaties denkbaar waarin woningruil een uitkomst kan zijn. Bijvoorbeeld als de kinderen het huis uit zijn en je op zoek bent naar een comfortabel appartement, terwijl kennissen juist opgroeiende kinderen hebben en van een appartement naar een woning met een tuin willen verhuizen. Of je wilt graag naar een andere wijk verhuizen en je kent bewoners uit die wijk die met je willen ruilen. In zulke gevallen kan woningruil uitkomst bieden. Woningruil is vaak een snellere manier om een ander huis te vinden. Lees hieronder of en hoe je van woning kunt ruilen.
-
1
Je zoekt zelf iemand om mee te ruilen
Op de website www.woningruil.nl staat het landelijke vraag en aanbod aan ruilwoningen. Je kunt via deze site zoeken of jezelf aanmelden. We bemiddelen niet zelf, er is op onze website geen mogelijkheid woningruil aan te bieden. Om een huurwoning te ruilen heb je wel altijd onze toestemming nodig.
-
2
De voorwaarden voor woningruil zijn:
- Beide partijen gaan een huurcontract aan voor minimaal één jaar.
- De huurprijs van de woning wordt aangepast op de regels van toewijzing. Je kunt bij ons opvragen wat deze huurprijs is.
- Het inkomen, leeftijd en gezinssamenstelling passen bij de huurprijs van de ruilwoning.
- De huur is altijd volledig en op tijd betaald.
- Jullie accepteren elkaars woning in de staat die we - voor de ruil - vastleggen op een overnameformulier.
-
3
Regel de nodige documenten
Om een aanvraag woningruil te beoordelen, hebben we wat gegevens nodig. Het gaat dan om de gegevens van de huurder die in onze huurwoning woont NA de ruil. Ruil je met een huurder van WSL (dus blijf je na de ruil bij ons huren), dan hebben we ook jouw gegevens nodig. Ruil je vanuit een woning van ons met een huurder van een andere verhuurder, dan vraagt die verhuurder vast om jouw gegevens.
Wij vragen de volgende documenten van de nieuwe huurder in onze huurwoning:
- Recente inkomensverklaring van de Belastingdienst.
- Uittreksel Basisregistratie Personen 'met historie', aan te vragen bij de gemeente waar de nieuwe huurder nu woont.
- Bij vertrek uit een huurwoning van een andere verhuurder: een verhuurdersverklaring.
- Toestemming van de andere verhuurder.
-
4
Via onderstaande button dien je een ruilaanvraag in. Let erop dat de aanvraag volledig is, dus met twee adressen én de nodige documenten. Wij zoeken geen ruilwoning.