Geen objecten gevonden

Koolmonoxide

Koolmonoxide kan vrijkomen wanneer er te weinig zuurstof aanwezig is voor een goede verbranding in bijvoorbeeld de geiser, kachel of cv-installatie. 

Koolmonoxide ruik of proef je niet. Er zijn wel aanwijzingen waaraan je kunt zien dat er koolmonoxide vrijkomt. Daarnaast kunnen lichamelijke klachten ontstaan. Koolmonoxide wordt 250 maal sneller in het bloed opgenomen dan zuurstof. Hierdoor krijgen de vitale organen (hart, lever, hersenen) te weinig zuurstof.

Aanwijzingen dat er koolmonoxide vrijkomt:

 • gasvlammen gaan oranje branden in plaats van blauw en branden hoger dan normaal.
 • wanneer er geen goede verbranding plaatsvindt, ontstaat er ook veel vocht. Daarom kunnen beslagen ramen wijzen op het mogelijk vrijkomen van koolmonoxide.
 • de eerste lichamelijke symptomen van een koolmonoxidevergiftiging lijken op een griepje: lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en vermoeidheid.
 • ook voel je je verward en/of slaperig en krijg je een versnelde hartslag.
 • bij een hoge concentratie koolmonoxide treden er ernstige symptomen op zoals: bewusteloosheid, coma, blijvende hersenschade met mogelijk overlijden als gevolg.

Vermoed je het vrijkomen van koolmonoxide? Verlaat dan direct de woning en bel ons (033) 494 70 40 of de brandweer.

Wat u moet doen als er koolmonoxide vrijkomt

 1. waarschuw de huisgenoten
 2. zet ramen en deuren wijd open
 3. schakel (indien mogelijk) de bron uit
 4. haal het eventuele slachtoffer uit de vergiftigde ruimte en leg hem of haar in de frisse lucht
 5. zorg dat iedereen buiten is
 6. bel 112

Installatie niet in beheer WSL?

De kans dat dit in een woning van WSL gebeurt is erg klein. In de afgelopen jaren zijn bij planmatig onderhoud oude geisers vervangen door nieuwe installaties. Bij problemen met uw CV-installatie kunt u als huurder altijd direct contact opnemen met de installateur. Meestal is uw installatie voorzien van een sticker waarop een telefoonnummer staat.

Sommige - vaak oude - woningen zijn nog voorzien van installaties die niet door WSL worden onderhouden (eigen beheer) huurder). Ook dan neemt u contact op met uw eigen CV-installateur.

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden