165.000 km besparing door zonnepanelen

Publicatiedatum: 19-04-2016

Op de daken van de Lambalgerkom in Leusden liggen sinds vorige week 162 zonnepanelen. Hiermee realiseert Woningstichting Leusden niet alleen een lagere energierekening voor de huurders, maar zet ze ook duurzaamheid op de agenda. Vergeleken met de uitstoot van autorijden bespaart het duurzame dak van de Lambalgerkom uiteindelijk “165.000 km autorijden” per jaar.

In een goede week tijd lagen de panelen op de daken van de vier wooncomplexen aan de Lambalgerkom. Ondanks dat de zon in de winter minder vaak schijnt, wordt er toch voldoende energie opgewekt. Meer dan 15% van al het beschikbare daglicht kan omgezet worden in stroom. Zelfs bij bewolkt weer wekt de installatie energie op.

Kostenbesparing

De energie die wordt opgewerkt zet WSL in voor de algemene ruimten. De kosten voor bijvoorbeeld de lift en verlichting in de hal worden jaarlijks afgerekend met de huurders. WSL verwacht dat over drie jaar de kosten voor deze algemene energie beduidend lager is dankzij de zonnepanelen op het dak. De verwachtte hoeveelheid opgewekte energie kan er zelfs voor zorgen dat huurders van de Lambalgerkom tegen die tijd helemaal geen energiekosten meer betalen voor deze algemene ruimten.

Energiebesparing, 165.000 km

Met het plaatsen van de zonnepanelen op het dak van de Lambalgerkom bespaart WSL jaarlijks 18.000 kilogram CO2 uitstoot. Dit staat ongeveer gelijk aan 165.000 kilometer autorijden. Deze besparing past perfect in de doelstelling van WSL om in 2020 een gemiddelde Energie/index van 1,25 (energielabel B) te bereiken. Dit doel is onder andere een belofte die WSL heeft gedaan als partner van IkWilWatt, het Leusdendse platform over energiebesparing. Het doel van IkWilWatt is inspireren en helpen stappen te zetten naar minder energieverbruik, een lagere energierekening en meer duurzame energie.

Deel deze pagina