Eenmalige huurverlaging 2021: voor huurders met een lager inkomen en een hogere huur

Publicatiedatum: 15-01-2021

Huurders van een sociale huurwoning met een hoge huur en een laag inkomen hebben recht op een eenmalige huurverlaging. Hiervoor kijkt WSL naar het inkomen van 2019. Huurders die na 2019 te maken kregen met een sterke inkomensdaling (die tenminste zes maanden duurt) kunnen zelf huurverlaging aanvragen.

Huurders die in 2019 een lager inkomen en een hoge huurprijs hadden, krijgen automatisch bericht van WSL over de eventuele huurverlaging. Dit bericht ontvang je van ons vóór 1 april 2021. 

Wie komt in aanmerking voor de eenmalige huurverlaging?

Of je in aanmerking komt hangt af van de hoogte van de kale huur (zonder servicekosten), het (gezamenlijk) belastbaar inkomen en de samenstelling van het huishouden. Een laatste voorwaarde is dat je woont in een zelfstandige sociale huurwoning.

Voldoe je aan de voorwaarden op basis van het inkomen 2019? Dan hoef je niets te doen!

Wij ontvangen van de Belastingdienst een 'ja' of 'nee' als jouw inkomen onder de vastgestelde grenzen valt. Wij weten dus niet jouw exacte inkomen, maar wel of je in aanmerking komt. Je krijgt voor 1 april van ons een brief over de eventuele huurverlaging, die dan ingaat per 1 mei 2021.

Is jouw inkomen in 2020 gedaald onder de vastgestelde inkomensgrenzen?

Heb je na 2019 een inkomensdaling gehad, waardoor je al minstens zes maanden een lager inkomen hebt dan de inkomensgrens? Dan heb je ook recht op huurverlaging. Dit moet je dan wel zelf aanvragen. Op de pagina www.wsleusden.nl/huurverlaging staat een link naar het formulier Aanvragen Huurverlaging 2021. Bij dit formulier staat dan welke gegevens je bij ons aan moet leveren (inkomen en huishouden). Je hoeft géén uittreksel aan te vragen bij de gemeente.

Nogmaals: je hoeft dus alleen zelf een aanvraag te doen als jouw inkomen in 2020 (langer dan zes maanden) gedaald is. Huurders die volgens de gegevens uit 2019 in aanmerking komen, krijgen automatisch bericht van ons!

Wat zijn de inkomens- en huurprijsgrenzen om in aanmerking te komen voor huurverlaging?

Aantal personen in huishouden:

Gezamenlijk inkomen lager dan:

De kale huur* hoger dan:

Eén persoon, géén AOW

€ 23.725

€ 633,25

Eén persoon, wél AOW

€ 23.650

€ 633,25

Twee personen, géén AOW

€ 32.200

€ 633,25

Twee personen, tenminste één persoon wél AOW

€ 32.075

€ 633,25

Drie personen of meer, géén AOW

€ 32.200

€ 678,66

Drie personen of meer, tenminste één persoon wél AOW

€ 32.075

€ 678,66

Met hoeveel euro wordt de huur verlaagd?

Hoe groot de huurverlaging is, hangt af van de huidige huurprijs. De huur wordt verlaagd tot net onder de huurprijsgrens uit de tabel. In de brief die je voor 1 april ontvangt staat een overzicht van de huurverlaging, die ingaat per 1 mei 2021.

Heeft de huurverlaging gevolgen voor de huurtoeslag?

Door de huurverlaging kan het zijn dat je ook iets minder huurtoeslag krijgt. Omdat de huurverlaging gaat over het deel van de huur (boven de aftoppingsgrens) waar de huurtoeslag niets of slechts veertig procent van vergoed, ga je er door een huurverlaging wel altijd (iets) op vooruit. 

Wat is jouw kale huur? Log in op MijnWSL!

Weet je niet wat de kale huur is van jouw woning? Log dan in op MijnWSL. In het huurdersportaal staat een overzicht  van de huurprijsopbouw. Heb je nog geen inloggegevens, vraag deze dan op via [email protected](Dit e-mailadres is niet bedoeld voor aanvragen huurverlaging!). 

* Kale huur = de huur zonder servicekosten

Deel deze pagina