Enthousiasme op bouwplaats Groot Krakhorst

Publicatiedatum: 28-05-2016

De eerste steen is gelegd, de eerste kennismaking is een feit. Onder het toeziend oog van toekomstige bewoners en hun ouders legden Grasboom voorzitter Piet Oudejans, wethouder Jan Overweg en Monique Brewster van WSL de symbolische eerste steen van Groot Krakhorst. De oude boerderij herrijst in razend tempo als wooncomplex voor jongeren met een autisme spectrum stoornis. Bij een eerste rondje door hun toekomstige woning werden er al enthousiast inrichtingsplannen gemaakt.

Het was feest op de bouwlocatie Groot Krakhorst. De ooit afgebrande boerderij verschijnt opnieuw in het straatbeeld. Door behoud van de schaapskooi en delen van de varkensschuur lijkt het straks alsof de boerderij er altijd is blijven staan, maar nu met een bijzondere nieuwe bestemming.

Wethouder Jan Overweg deelt complimenten uit. Naast Woningstichting Leusden en aannemer Bloemendal gaan de complimenten vooral naar Grasboom Leusden, de jongeren die hier komen wonen, maar ook aan de buurt. “Het gegeven dat er geen weerstand was vanuit de buurt zorgt voor een warm welkom voor deze nieuwe bewoners. Het zijn jongeren met een beperking, maar wat mij betreft ook met een gave. Deze jongeren behoren tot de inclusieve samenleving. Door de bouw van Groot Krakhorst blijven ze dichtbij de samenleving.”

Een van de toekomstige bewoonsters heeft in gedachten de woning al ingericht. Samen met haar moeder loopt ze een rondje over de bouwplaats. Ze kunnen zelfs al naar binnen. “Ik ben door de eerste selectie heen. Het is nu nog even afwachten of ik echt definitief hier mag wonen. Ik hoop het wel, het is een mooie omgeving. Blijven die grote bomen staan? Yes!”

Dat de weg naar dit moment geen makkelijke weg was, benadrukt Piet Oudejans (voorzitter Grasboom Leusden). “We begonnen als avontuurlijke idealisten. Zonder kennis, met een droom. We kenden onze ups en downs, maar vormen nu een mooi team van ouders en jongeren die samen de spirit hebben. De tijd van idealiseren en fantaseren is nu voorbij. We kunnen het project nu letterlijk vasthouden.”

Vastgoedmanager van Woningstichting Leusden, Jos Bot, sluit hier naadloos op aan. “We hadden bij de voorbereiding en uitwerking niet altijd de wind mee. Ik heb het meer ervaren als fietsen tegen de wind in. De ene keer met windkracht drie, maar vaak met windkracht 8. De gewijzigde wetgeving maakte het zelfs heel spannend of wij als woningcorporatie dit project nog wel mochten uitvoeren. Het is dan ook goed te zien dat de bouw in volle gang is en dat aannemer Bloemendal volledig op schema aangeeft rondom 1 oktober de woningen aan ons op te leveren.”

Deel deze pagina