Leerlingen en zij-instromers gaan meebouwen bij projecten woningcorporaties

Publicatiedatum: 12-09-2018

Gemeenten, woningcorporaties en vakopleidingen in de regio Utrecht slaan de handen ineen om te zorgen voor voldoende personeel in de bouw. Het Stimuleringsfonds Leren Werken regio Utrecht (Stifo) en alle negen woningcorporaties die verenigd zijn bij de Samenwerkende Woningcorporaties Eem- en Gelderse Vallei (SWEV) hebben vandaag, 12 september 2018, via een intentieverklaring met elkaar afgesproken om meer opleidingsplekken te creëren voor leerlingen en zij-instromers. Noodzakelijk, om voldoende vaklieden in de toekomst te hebben voor alle bouw- en renovatieprojecten van corporaties en voor het personeelstekort van de bouwsector.

De bouw-, schilder en installatiebranche kampt met enorme tekorten aan personeel. Daarom nemen woningcorporaties nu het voortouw. Bij renovatie- en duurzaamheidsprojecten die zij de komende jaren gaan aanbesteden, worden bouwbedrijven gevraagd om te werken met o.a. leerlingen en zij-instromers. Door deze afspraak ontstaan er veel interessante leerwerkplekken. Denk aan plekken voor een leerling-timmerman, beginnend installatiemonteur, allround bouwmedewerker voor isolatie of servicemedewerker voor gebouwen. Eerder dit jaar hadden de woningcorporaties rondom Utrecht deze stap genomen. Nu ook de Eem en Gelderse Vallei woningcorporaties het voortouw nemen in het opleiden van kandidaten, wordt het Stifo-initiatief bijna volledig provinciaal gedragen.

Bedrijven ervaren zo’n verplichting inmiddels als nuttig voor hun sector. “Het gaat er niet om iemand tijdelijk even aan het werk te helpen. Nee, deze mensen krijgen een beroepsgerichte opleiding en direct een goed loon betaald. Als bedrijf investeren we graag extra in deze kandidaten met begeleiding en instructies, anders hebben we als sector in de toekomst geen personeel meer,” zei Paul Lomans, directeur van Installatiebedrijf Lomans uit Amersfoort.

Koos Koolstra, directeur van De Alliantie regio Amersfoort, benadrukte het belang van goede samenwerking: “Willen we woningtekorten voorkomen en bij onze huurders nog een badkamer kunnen verbouwen, dan heeft de bouw voldoende personeel nodig. Het is tijd om samen in actie te komen.”

De bouw- en technieksector is voor veel gemeenten een belangrijke economische sector, met kansen ook voor werkzoekenden en scholieren. “Het is ontzettend belangrijk, en vooral heel hard nodig, om de kansen die er liggen te benutten. We hebben in de regio nog heel veel onbenut talent. Denk aan statushouders, jongeren die na een studie boekhouden of sportleraar werkloos blijven, of volwassenen die toe zijn aan een beroep met meer kans op werk,” aldus Cees Van Eijk, wethouder van gemeente Amersfoort. “Leeftijd, afkomst of ervaring zijn niet relevant, de sector kan iedereen gebruiken. Er ligt immers een enorme bouw- en verduurzamingsopgave van woningen.”

De opleidingsbedrijven in de bouw-, schilder- en installatiebranche zijn een belangrijke schakel om kandidaten op te leiden en bij bedrijven uit te plaatsen. “Via een voorschakeltraject wordt gekeken welke affiniteit iemand heeft: zit er wellicht een cv-monteur, tegelzetter of schilder in de kandidaat verborgen? Het MBO en de branchespecifieke opleidingsbedrjiven werken hierin goed samen,” lichtte Herriët Weegenaar, directeur Installatiewerk Midden Nederland, toe.

De provincie Utrecht heeft de totstandkoming van het Stifo in de regio Utrecht met subsidiegeld mogelijk gemaakt. Gedeputeerde Pim van den Berg: “In de provincie nemen namelijk de zorgen toe over de manier waarop leerlingen worden voorbereid op de arbeidsmarkt en de wijze waarop het samenspel tussen onderwijs en het bedrijfsleven zich ontwikkelt. Eén op de vijf MBO-scholieren heeft spijt van zijn of haar studiekeuze. We steunen van harte dat corporaties, bouwbedrijven en onderwijsinstelling nauwer met elkaar optrekken om scholieren en zij-instromers te matchen met werk waar toekomst in zit. Ook helpen we hiermee de verduurzaming van de Utrechtse woningvoorraad niet al te zeer te laten vertragen.”

Deel deze pagina