Meer huurders hebben recht op huurtoeslag, maar niet iedereen weet dit

Publicatiedatum: 24-06-2021

Sinds 1 januari 2020 zijn de regels voor huurtoeslag veranderd. Hierdoor komen meer huurders in aanmerking voor huurtoeslag. Kreeg jij tot nu toe geen huurtoeslag, omdat jouw inkomen net iets te hoog was? Door de verandering in de regels kan het zijn dat je nu wél recht hebt op huurtoeslag.

Huurtoeslag is een bijdrage van de overheid om een sociale huurwoning beter betaalbaar te maken voor huurders. Tot en met 2019 waen er nog harde inkomensgrenzen om huurtoeslag te krijgen. Ging je meer verdienen, dan verviel in één klap de hele toeslag, zelfs als je maar een paar euro extra ging verdienen en zo boven die harde grens uitkwam. 

Deze harde inkomensgrenzen bestaan niet meer. Stijgt je inkomen, dan krijg je minder huurtoeslag. Het is dus niet meer zo dat de huurtoeslag dan helemaal vervalt. Dit is fijn voor huuders die al huurtoeslag ontvangen, maar ook voor huurders die eerder geen recht hadden op huurtoeslag! Omdat nog niet iedereen hier goed van op de hoogte lijkt te zijn, besteedt De Belastingdienst hier de komende tijd extra aandacht aan. 

Afbouwen bij inkomensstijging

Vanaf nu hoef je niet meer bang te zijn dat je opeens een groot bedrag aan huurtoeslag moet terugbetalen als jouw inkomen het jaar ervoor iets is gestegen. 

 

Twee voorbeelden:

  1. Meneer Jansen kreeg in 2020 een huurtoeslag van 200 euro per maand. Zijn inkomen lag achteraf echter net boven de inkomensgrens voor huurtoeslag. Volgens de oude regels zou hij de hele huurtoeslag van dat jaar terug moeten betalen. Sinds dit jaar is dat anders: meneer Jansen krijgt nog steeds huurtoeslag, alleen wel wat minder. Hij krijgt nu 130 euro.
  2. In 2020 lag het inkomen van mevrouw De Vries 250 euro boven de inkomensgrens. Daardoor kwam ze niet in aanmerking voor huurtoeslag en kreeg ze helemaal niets. Onder de nieuwe regels komt ze wél in aanmerking voor (een deel van de) huurtoeslag en ontvangt ze 100 euro per maand.

 

Wie kan huurtoeslag krijgen?

Pas als je inkomen echt veel hoger is dan de inkomensgrens, dan krijg je helemaal geen huurtoeslag (meer). Op de website www.toeslagen.nl/huurtoeslag kun je lezen wat de huidige grenzen zijn én je kunt een proefberekening maken, om te controleren of je inderdaad recht hebt op huurtoeslag.

Vraag vóór 1 september huurtoeslag over vorig jaar aan

Denk jij dat je in 2020 in aanmerking kwam voor huurtoeslag? Maak dan een proefberekening op toeslagen.nl/huurtoeslag. Heb je recht? Vraag de huurtoeslag 2020 dan vóór 1 september 2021 aan. Goed om te weten: als je huurtoeslag voor vorig jaar aanvraagt, loopt de toeslag automatisch door in 2021. Controleer daarom ook je gegevens van 2021. Als er iets verandert in je persoonlijke situatie, geef de wijziging dan door. En zet zo nodig de huurtoeslag stop per 31 december 2020.

Meer weten?

Kijk op toeslagen.nl/huurtoeslag. Of neem contact op met de BelastingTelefoon via 0800-0543 (gratis). Ook kun je kijken op toeslagen.nl/hulp voor een toeslagenservicepunt bij jou in de buurt of andere hulp.

 

 

Deel deze pagina