Moestuintjes voor huurders in Achterveld

Publicatiedatum: 11-05-2022

​​​​​​​Wethouder Fenneke van der Vegte en Johan Westra, directeur-bestuurder van Woningstichting Leusden (WSL), openden dinsdag 10 mei officieel de moestuintjes achter de schuur aan de Wagenberg in Achterveld. Op de voormalige stortplek van afval groeien nu onder meer komkommers, sla en boontjes. De moestuin is een initiatief van de bewonerscommissie EsWaSi (Esveld, Wagenberg, Sine Cura),

Lange tijd was het een rommeltje achter de schuur aan de Wagenberg in Achterveld. Will Colenbrander van de bewonerscommissie vertelt: “Het braak liggend stuk grond werd steeds vaker gebruikt als stortplaats voor afval. Een doorn in het oog van de omwonenden en WSL. De bewonerscommissie stelde daarom voor om er vier of vijf moestuintjes van te maken waar huurders van Sine Cura, Wagenberg en Esveld hun eigen groenten kunnen verbouwen.”

Biodiversiteit en saamhorigheid
Een goed plan, vond ook Wil van den Hudding, medewerker sociaal beheer bij WSL. “WSL vindt het een mooi initiatief van de bewonerscommissie. De rommel is weg en over een paar maanden groeit hier lekker fruit en verse groente. Dat is goed voor de biodiversiteit en de samenwerking tussen bewoners bevordert de saamhorigheid in de buurt”. Bewoners kunnen maximaal twee jaar achter elkaar gebruik maken van hun moestuintje, Daarna wisselt het stukje grond van huurder zodat iedere huurder de kans krijgt om eigen groente te verbouwen. De bewonerscommissie regelt het beheer van de moestuintjes.

Ondersteuning van het project
Huurders kunnen van de moestuintjes gebruik maken zolang WSL zelf geen plannen heeft voor de grond. De gemeente omarmde het moestuintjesproject en sponsorde drie fruitbomen. WSL maakte de grond klaar voor gebruik en hoveniersbedrijf Van Beers uit Achterveld schonk tuingereedschap en een kruiwagen. De bewonerscommissie kocht twee regentonnen van een gift van de Groene Belevenis.
 

Deel deze pagina