Ventileren blijft belangrijk

Publicatiedatum: 25-10-2022

Met de hoge energieprijzen houden we de warmte het liefst zoveel mogelijk binnen. En kou buiten. Maar ook nu blijft ventileren belangrijk voor een gezond binnenklimaat. Wist je dat het meer energie kost om vochtige lucht op te warmen?

Per persoon produceren we dagelijks tot vijf liter vocht. Dat komt vrij met douchen, de was die hangt te drogen, koken, dweilen, maar ook gewoon ademen en zweten. Teveel vocht in huis kan schimmel veroorzaken. Even een extra kiepraampje openzetten of de afzuigkap aandoen op het moment dat je veel vocht produceert helpt vochtproblemen voorkomen. Zet ook elke ochtend een half uur een raam of deur open. De rest van de dag is het voldoende de ventilatieroosters op te houden. 

Kost ventileren veel geld?
Het is een logische gedachte dat je 'stookt voor de mussen', wanneer je dagelijks een half uur een raam open zet. Maar door de luchtvochtigheid omlaag te brengen, bespaar je juist op energiekosten. Vochtige lucht kost meer energie om te verwarmen. Bovendien is de gevoelstemperatuur lager als de luchtvochtigheid hoog is. Ventileren is dus goed voor je binnenklimaat en je portemonnee. 

Meer informatie over ventileren lees je hier.

 

 

 

Deel deze pagina