WOZ-beschikking voor huurders

Publicatiedatum: 02-02-2016

Als huurder van Woningstichting Leusden ontvangt u dit jaar voor het eerst een beschikking Waardering Onroerende Zaken (WOZ) van de gemeente. In deze beschikking staat hoeveel uw huurwoning waard is. Deze beschikking is ter info, u betaalt geen OZB-belasting. Voor huurders van een sociale huurwoning is deze brief wel belangrijk, omdat de maximale huurprijs van hun woning voor een deel afhankelijk is van de WOZ-waarde. De WOZ-beschikking ontvangt u vóór 1 maart.

Berekening huurprijs. 

De (maximale) huurprijs van sociale huurwoningen is gebaseerd op een puntensysteem. Aan de hand van bijvoorbeeld oppervlakte en de voorzieningen in de woning wordt een aantal punten toegekend. Dit heet het 'woningwaarderingsstelsel' (WWS). Het aantal punten van een huurwoning bepaalt de maximale huurprijs.

Nieuw puntensysteem

In oktober 2015 heeft de overheid de berekening van de punten veranderd. Zo telt voortaan de WOZ-waarde van de woning mee, krijgt een woning geen punten meer voor woonvorm of woonomgeving en bestaan er geen schaarstepunten (voor woningen in gewilde gebieden) meer.

Andere maximale huurprijs

Door de verandering in punten verandert ook de maximale huurprijs van huurwoningen. Dit betekent niet dat uw huur direct omhoog of omlaag gaat. Het gaat immers om de maximaal toegestane huurprijs van de woning. In veel gevallen ligt de echte huur lager dan maximaal gevraagd mag worden. Gemiddeld betalen de huurders van WSL 67% van de maximale huurprijs.

Bezwaar maken

In de WOZ-beschikking staat dat u bezwaar kunt maken. Het heeft alleen zin om bezwaar te maken als de WOZ-waardering te hoog is. In oktober 2015 zijn al onze huidige huurprijzen gecontroleerd of ze passen binnen het nieuwe puntensysteem en bijbehorende maximale huurprijsgrens. Als gevolg van deze controle werd voor 43 woningen de huur verlaagd, om aan de wettelijke eis te voldoen. De huurprijs van al onze huurwoningen ligt dus onder de maximale huurprijs en past daarom ook binnen de WOZ-waardering. Dit betekent niet dat wij afraden bezwaar te maken tegen de WOZ-beschikking. Ondanks dat het geen gevolgen heeft voor uw huurprijs, kan uw WOZ wel te hoog zijn berekend. Kijk op de beschikking hoe u bezwaar tegen de WOZ maakt.

Vrije sector huurwoningen

Ook huurders van vrije sector huurwoningen ontvangen een WOZ-beschikking. Het woningwaarderingsstelsel is er in principe alleen voor het berekenen van een reële huurprijs voor sociale huurwoningen. WSL gebruikt het puntensysteem ook voor de berekening van de maximale huurprijs van haar vrije sector huurwoningen. In oktober 2015 zijn de huurprijzen gecontroleerd. De huren van de vrije sector woningen onder deze maximale huurprijs blijven.

Meer informatie over de WOZ-beschikking voor huurders leest u op de website van de Woonbond.

Deel deze pagina